U uljari obitelji Kaštelanac - Olynthia Natura
Autor: Rosana Prvinić, 30. 11. 2011.
Dana 29.11.2011.g. Zadrugari OŠ Grohote krenuli su u uljaru obitelji Kaštelanac - Olynthia Natura u Gornjem Selu sa željom da nauče nešto više o maslinovom ulju.
Dolaskom tamo ugledali smo samo puno velikih strojeva. Zatim nas je vlasnik uljare, Franc Kaštelanac odveo u jednu sobu gdje prima svoje goste.
Jeste li znali da je maslina zapravo voćka? Ne? Nismo ni mi!
Na našem otoku postoje dvije sorte maslina - Oblica i Levatinka ili Šoltanka.
Oblica je dobila naziv po svojim obilatim plodovima. Njen okus je blago gorak i pikantan te izražene slatkoće, a njen miris kao zreli plod masline.
Levatinka ili Šoltanka na naš otok donesena je sa Krfa. Tu su je ljudi koristili kao oprašivač za Oblicu, poslije se preselila na otoke - Brač, Vis i druge. Ona sada najviše prevladava upravo na našem otoku, a ako malo pretražite po internetu, svugdje čete naći baš taj podatak - “…najrasprostanjenija je na Otoku Šolti…”.
Sigurno se pitate zašto svugdje pročitate Extra djevičansko maslinovo ulje? I ja sam se pitala i saznala da je to baš zato jer se maslinovo ulje dobiva isključivo iz ploda masline, dok se druga ulja kao npr. suncekrotovo dobiva iz sjemenki suncokreta.
Stari ljudi su masline uvijek prije nego su ih odnijeli na preradu držali u vodi ili moru. Međutim poznato je da je bolje ulje svježih maslina tj. maslina koje nisu bile u nikakvoj tekućini.
U prvoj fazi se zdravi plod masline drobi gnječenjem, a potom se u drugoj fazi tiještenjem smjese zdrobljenih plodova cijedi čisto maslinovo ulje.
Također smo probali maslinovo ulje, no na jedan čudan način. U malu čašicu dobili smo malo maslinovog ulja. Prvo smo ga pomirisali i zaključili da miriše na svježe pokošenu travu i zelenu rajčicu. Zatim smo popili ulje zadržali ga par minuta u ustima i udahnuli kroz zube. Okus je bio užasan! Barem za nas djecu - da ste nam samo vidjeli izraze lica!
Oh da, skoro sam zaboravila, komina masline nije “otpad” već vrijedna organska tvar. Ona nam služi kao i gnojivo. Naime, nakon prerade svojih maslina možete uzeti malo komine,naravno uz pristanak vlasnika uljare te odnijeti doma. Ono se odmah ne koristi kao gnojivo tek nakon nekoliko mjeseci moguće ga je stavit pod masline.
Nadam se da ste i vi iz ovoga nešto naučili baš kao i mi!
Rosana Prvinić, 8. razred, UZ Buharica
Raspored sati 5.-8.r. u 2023./24.-od 18.9.2023.
Raspored sati 1.-4. r. u 2023./24.-od 18.9.2023.
Raspored PRIJEVOZA učenike u šk.g.2023./24.
Raspored dežurstva u vrijeme velikog odmora 2023./24.
Dnevno dežurstvo učitelja i administrativno-tehničkog osoblja 2023./24.
Konzultacije i informacije za roditelje 2023./24._18.9.2023.
Sa Zebrom sigurno školu_slikovnica
Letak_Page1. za roditelje_Ponašanje u prometu
Letak_Page2. za vozače_Ponašanje u prometu
Letak_Page3. za djecu_Ponašanje u prometu
« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
Obavijesti |
Obrazovni i e-časopisi |
Dnevni tisak |
Ukupno: 5388735
Ovaj mjesec: 3455
Ovaj tjedan: 1187
Danas: 101