preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Grohote" Grohote

ŠPP

Proljetne radionice 19.4.2019. - Kulinarska radionica

Autor: Vana Cecić, 19. 4. 2019.

Kulinarska radionica održana je za vrijeme uskrsnjih praznika u petak 19. travnja 2019. godine s početkom u 9:30h i slasnim završetkom u 12:10h.

Voditeljica Vana Cecić u goste je pozvala Marina Bulića kao vanjskoga suradnika, kuhara.

Radionicu su pohađali učenici nižih razreda. Mirisi koji su se širili iz školske kuhinje prizvali su još nekoliko učenika i zaposlenika škole na sudjelovanje i degustaciju.

Radili smo jedno slano i jedno slatko jelo. Kuhar Marin se potrudio predstaviti što jednostavnija jela koja bi učenici gotovo sami mogli pripremiti svojim ukućanima i prijateljima. Recepte i fotografije potražite u nastavku:

Pohani sir i krumpir (popečci)

  • 1 kg krumpira
  • 20 dkg mekog sira (Gauda ili slično)
  • 1 crveni luk (kapula)
  • 2 režnja češnjaka

Sol, papar, Vegeta, crvena paprika, bosiljak, 3 jaja, krušne mrvice, brašno, malo mlijeka, 0,5 l biljnog ulja

Umak: majoneza, ketchup i limun

Priprema:

Krumpir se skuha u kori koja se nakon hlađenja oljušti. Rukama usitnjeni krumpir se pomiješa s naribanim sirom, isjeckanim crvenim lukom (kapulom), isjeckanim češnjakom te navedenim začinima po želji. U izmiješanu smjesu dodaju se dva jaja. Od dobivene smjese se rade okruglice i paniraju se – brašno, jaje i prezla. U kuglice se stavi drveni štapić – ražnjić radi lakšeg rukovanja i prženja. Okruglice se polažu u vrelo ulje na nekoliko minuta. Za vrijeme prženja možete napraviti jednostavni umak od majoneze, ketchupa i malo limunovog soka (umak Thousand Islands).

Jelo nije pretjerano zdravo zbog prženja i umaka, no možete se odlučiti i na zdraviju varijantu. U tom slučaju okruglice koje ste panirali možete posložiti na masni papir na pleh za pečenje (180 C dok ne uhvate boju) i odabrati neki zdraviji umak.

Oreo tortice sa sladoledom od jagoda

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 6 jaja
  • Jagode
  • Vrhnje za šlag (mliječna mast, ne biljna)
  • Oreo keksi
  • 150 g Med
  • Malo masla

 

Priprema:

Čokolada se otopi na pari i ohladi. Bjelanjci se odvoje od žumanjaka u dvije posude. Bjelanjke mikserom pretvorimo u čvrsti snijeg, a žumanjke mikserom izmiješamo tek toliko kako bi se sjedinili u jedno. U čokoladu se dodaju žumanjci i miješaju drvenom kuhačom. Postepeno se dodaje snijeg od bjelanjaka.

Oreo keksi – odvoji se krema od biskvita. Biskvit usitnimo u blenderu i dvije žlice stavimo u pripremljenu smjesu od jaja i čokolade. Pripremljena smjesa se lijeva u maslom premazane silikonske kalupe za muffine. Biskvit se peče na 170C/30min.

Vrhnje za šlag (mliječne masti) pretvorimo u gustu kremu/šlag, dodamo punjenje od Oreo keksiju te preostali dio smrvljenog biskvita od Oreo keksiju (ostavimo malo mrvica za posipanje). Još jednom sve izmiješamo.

Zamrznute jagode blenderom pretvorimo u sladoled (sorbet), smjesi dodamo 150g meda i sjedinimo.

Biskvit izvadimo iz kalupa i napravimo mu udubinu koju ispunimo sorbetom od jagoda. Ukrasimo prethodno pripremljenom kremom i pospemo mrvicama od usitnjenog biskvita Oreo keksa.

 




Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
RASPORED SATI
ZBORNICA

Virtualna učionice

 

e-Dnevnik

 

Oglasna ploča
SIGURNOST U PROMETU
Prevencija
Safetynet

LINKOVI ZA IGRU I UČENJE
Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

ZANIMLJIVOSTI
DOKUMENTI
Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 4. 2011.

Ukupno: 5384978
Ovaj mjesec: 5892
Ovaj tjedan: 696
Danas: 70
CMS za škole logo
Osnovna škola "Grohote" Grohote / Podkuća 28, HR-21430 Grohote - Šolta / www.os-grohote-solta.skole.hr / ured@os-grohote-solta.skole.hr
preskoči na navigaciju