Proljetne radionice 19.4.2019. - Kulinarska radionica
Autor: Vana Cecić, 19. 4. 2019.
Kulinarska radionica održana je za vrijeme uskrsnjih praznika u petak 19. travnja 2019. godine s početkom u 9:30h i slasnim završetkom u 12:10h. Voditeljica Vana Cecić u goste je pozvala Marina Bulića kao vanjskoga suradnika, kuhara.
Radionicu su pohađali učenici nižih razreda. Mirisi koji su se širili iz školske kuhinje prizvali su još nekoliko učenika i zaposlenika škole na sudjelovanje i degustaciju.
Radili smo jedno slano i jedno slatko jelo. Kuhar Marin se potrudio predstaviti što jednostavnija jela koja bi učenici gotovo sami mogli pripremiti svojim ukućanima i prijateljima. Recepte i fotografije potražite u nastavku:
Pohani sir i krumpir (popečci)
- 1 kg krumpira
- 20 dkg mekog sira (Gauda ili slično)
- 1 crveni luk (kapula)
- 2 režnja češnjaka
Sol, papar, Vegeta, crvena paprika, bosiljak, 3 jaja, krušne mrvice, brašno, malo mlijeka, 0,5 l biljnog ulja
Umak: majoneza, ketchup i limun
Priprema:
Krumpir se skuha u kori koja se nakon hlađenja oljušti. Rukama usitnjeni krumpir se pomiješa s naribanim sirom, isjeckanim crvenim lukom (kapulom), isjeckanim češnjakom te navedenim začinima po želji. U izmiješanu smjesu dodaju se dva jaja. Od dobivene smjese se rade okruglice i paniraju se – brašno, jaje i prezla. U kuglice se stavi drveni štapić – ražnjić radi lakšeg rukovanja i prženja. Okruglice se polažu u vrelo ulje na nekoliko minuta. Za vrijeme prženja možete napraviti jednostavni umak od majoneze, ketchupa i malo limunovog soka (umak Thousand Islands).
Jelo nije pretjerano zdravo zbog prženja i umaka, no možete se odlučiti i na zdraviju varijantu. U tom slučaju okruglice koje ste panirali možete posložiti na masni papir na pleh za pečenje (180 C dok ne uhvate boju) i odabrati neki zdraviji umak.
Oreo tortice sa sladoledom od jagoda
- 200 g čokolade za kuhanje
- 6 jaja
- Jagode
- Vrhnje za šlag (mliječna mast, ne biljna)
- Oreo keksi
- 150 g Med
- Malo masla
Priprema:
Čokolada se otopi na pari i ohladi. Bjelanjci se odvoje od žumanjaka u dvije posude. Bjelanjke mikserom pretvorimo u čvrsti snijeg, a žumanjke mikserom izmiješamo tek toliko kako bi se sjedinili u jedno. U čokoladu se dodaju žumanjci i miješaju drvenom kuhačom. Postepeno se dodaje snijeg od bjelanjaka.
Oreo keksi – odvoji se krema od biskvita. Biskvit usitnimo u blenderu i dvije žlice stavimo u pripremljenu smjesu od jaja i čokolade. Pripremljena smjesa se lijeva u maslom premazane silikonske kalupe za muffine. Biskvit se peče na 170C/30min.
Vrhnje za šlag (mliječne masti) pretvorimo u gustu kremu/šlag, dodamo punjenje od Oreo keksiju te preostali dio smrvljenog biskvita od Oreo keksiju (ostavimo malo mrvica za posipanje). Još jednom sve izmiješamo.
Zamrznute jagode blenderom pretvorimo u sladoled (sorbet), smjesi dodamo 150g meda i sjedinimo.
Biskvit izvadimo iz kalupa i napravimo mu udubinu koju ispunimo sorbetom od jagoda. Ukrasimo prethodno pripremljenom kremom i pospemo mrvicama od usitnjenog biskvita Oreo keksa.
Raspored sati 5.-8.r. u 2023./24.-od 18.9.2023.
Raspored sati 1.-4. r. u 2023./24.-od 18.9.2023.
Raspored PRIJEVOZA učenike u šk.g.2023./24.
Raspored dežurstva u vrijeme velikog odmora 2023./24.
Dnevno dežurstvo učitelja i administrativno-tehničkog osoblja 2023./24.
Konzultacije i informacije za roditelje 2023./24._18.9.2023.
Sa Zebrom sigurno školu_slikovnica
Letak_Page1. za roditelje_Ponašanje u prometu
Letak_Page2. za vozače_Ponašanje u prometu
Letak_Page3. za djecu_Ponašanje u prometu
« Ožujak 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Obavijesti |
Obrazovni i e-časopisi |
Dnevni tisak |
Ukupno: 5384978
Ovaj mjesec: 5892
Ovaj tjedan: 696
Danas: 70