preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Grohote" Grohote

 > Naslovnica
Vijesti

Gradnja suhozida – terenska nastava

Autor: Dragana Đurić, Mirela Mijić, 7. 10. 2016.

U četvrtak, 6.10.2016. od 8:00 do 12:20 sati, u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Splitu i Udrugom "4 GRADA Dragodid",   organizirali smo terensku nastavu za učenike od 6. do 8. razreda – Gradnja suhozida ili umijeće zidanja usuho. 

Foto-galerija

U terenskoj nastavi sudjelovali su učenici od 6. do 8. razreda, učitelji - Ivana Čulić Farac, učitelj Geografije i Povijesti, Nikola Repajić, učitelj Tehničke kulture i Fizike,  Emira Vidan, učitelj Tjelesno-zdravstvene kulture i stručni suradnici Mirela Mijić, pedagog i Dragana Đurić, školski knjižničar, predstavnici lokalne zajednice Željka Alajbeg, voditelj GKMM Knjižnice Grohote, Silvia Kalebić i Maja Jurišić iz udruge Buđenje te inicijatori projekta Ivana Radovani Podrug, prof. pov. i etn. i Hrvoje Vuletić, dipl. arheo. i etn. iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu i  Filip Bubalo, predsjednik udruge 4 GRADA Dragodid.

Investitor premještanja bunje su Hrvatske ceste, a ovlašteni izvođač je tvrtka „Delmat Galiot“ koji su, na inicijativu Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu i Udruge 4 GRADA Dragodid, omogućili našim učenicima da obiđu lokalitet te prezentaciju vještine gradnje u suho – gradnje suhozida. Bila je to iznimna prilika da se učenici naše škole upoznaju s pojmom nematerijalne kulturne baštine RH, važnosti njezinog očuvanja i prenošenja na nove generacije. "Nematerijalna kulturna baština štiti se Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobra, a velik broj fenomena tradicijske kulture upisan je u Registar kulturnih dobara RH (http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=6212). Nematerijalna baština po svojoj definiciji predstavlja običaje, vjerovanja, znanja, vještine, pojave duhovnog stvaralaštva koja se prenose predajom, a društva, grupe ili pojedinci prepoznaju ju kao svoju baštinu. Nematerijalna baština prenosi se sa generacije na generaciju i pruža zajednicama osjećaj identiteta i kontinuiteta." (iz prezentacije Ivane Radovani Podrug, prof.pov. i etn. i Hrvoja Vuletića, dipl.arheo. i etn.). Tako je i Umijeće zidanja u suho u procesu upisa na Listu zaštićenih nematerijalnih dobara RH. "Najveći doprinos za očuvanjem vještine zidanja u suho i podizanjem svijesti o važnosti suhozida dala je udruga "4 GRADA Dragodid". Udruga je organizirala niz radionica diljem Hrvatske u cilju očuvanja vještine te aktivno sudjeluje na izradi multinacionalne nominacije vještine zidanja u suho na UNESCO-vu Reprezenativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva" "Kao iznimno vrijedna akcija prepoznata je izgradnja vapnenice nedaleko od Pučišća na otoku Braču koju je pokrenula jedna lokalna udruga, a u koju se aktivno uključila OŠ Pučišća. Djeca i nastavnici pratili su faze izgradnje vapnenice, a svi aspekti gradnje i proizvodnje vapna uključeni su u nastavni program više nastavnih predmeta. Rezultate su imali prilike vidjeti i sudionici Sastanaka mreže stručnjaka za nematerijalnu kulturnu baštinu u jugoistočnoj Europi u organizaciji Ministarstva kulture i UNESCO-a". (iz prezentacije Ivane Radovani Podrug, prof.pov. i etn. i Hrvoja Vuletića, dipl.arheo. i etn.).

Ta je vještina, još od neolitika prisutna i na našem Otoku, premreženom brojnim suhozidima i sa brojnim bunjama kao i sa snažnom tradicijom gradnje vapnenica (japnenica) i proizvodnje vapna (japna). Posjet lokalitetu i sudjelovanje u radionici ima za cilj senzibiliziranje učenika za očuvanjem vještine gradnje suhozida te poticanje starijih članova otočke zajednice koji još uvijek vladaju tom vještinom na njezino prenošenje mlađim naraštajima.

 

 

 
Tražilica
e-Dnevnik

SIGURNOST U PROMETU
RASPORED SATI 2018./19.
Oglasna ploča
Upisi u srednju školu 2018./19.

Safetynet

Mlijeko u školama

PANOI
LINKOVI ZA IGRU I UČENJE
Kalendar
« Kolovoz 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

ZANIMLJIVOSTI
DOKUMENTI
Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 4. 2011.

Ukupno: 5195759
Ovaj mjesec: 1741
Ovaj tjedan: 1
Danas: 1
CMS za škole logo
Osnovna škola "Grohote" Grohote / Podkuća 28, HR-21430 Grohote - Šolta / www.os-grohote-solta.skole.hr / ured@os-grohote-solta.skole.hr
preskoči na navigaciju